11 Dec 2017
decembrie 11, 2017

Dedurizatoare volumetrice

decembrie 11, 2017

Dedurizatoarele cabinet sunt concepute special pentru aplicatiile casnice. Ocupa spatiu minim si poate furniza apa dedurizata pentru 2-4 persoane.

Sistemul este compus dintr-un tanc de fibra de sticla in interiorul caruia se gaseste mediul de filtrare, o valva de comanda unde sunt conexiunile de intrare si iesire apa si un rezervor de sare.

Mediul de filtrare este o rasina alimentara care are proprietatea de a atrage din apa ionii duri de Ca si Mg ce dau duritatea apei.

Principiu de functionare:

Apa dura intra prin valva de comanda, trece prin patul de rasina unde incepe schimbul ionic – ionii de Na de pe  rasina sunt inlocuiti cu cei de Ca si Mg. Astfel cand ajunge la partea de jos a tancului apa este complet dedurizata si urca catre consum prin tubul ce se face legatura cu iesirea valvei. Dupa producerea unui volum de apa tratata ce rezulta din calcul intrega cantitate de rasina se epuizeaza (datorita incarcarii cu duritate) si necesita o regenerare.

Regenerarea:

Dupa consumarea volumul de apa rezultat din calculul procesorului si care este inregistrat de un contor aflat la iesirea din valva, acesta comanda inceperea regenerarii. Regenerarea poate porni imediat sau la o anumita ora.

Regenerarea consta intr-o succesiune de timpi in care valva introduce apa in rezervorul de sare, prepara saramura, apoi trage saramura si spala patul de rasina de ionii duri de Ca si Mg. In faza finala valva spala rasina de urmele de sare si repune sistemul in functiune pentru inca un volum de apa.

Regenerarea se face in contracurent (in sens invers curgerii normale) si asigura un maxim de eficienta.

Valvele de comanda ce echipeaza statiile volumetrice au posibilitatea de a face regenerare si la intervale de timp dar cu un consum de sare proportional cu volumul de apa consumat de la ultima regenerare. Astfel sistemul va lucra tot timpul la potential maxim fiind pregatit pentru consumuri mai mari in zilele de weekend sau cand consumul de apa va fi mai mare decat media.

 

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *