1. Ce este osmoza inversă (RO)?
Osmoza inversă este un proces de filtrare a apei care folosește presiunea pe o membrană semi-permeabilă pentru a inversa fluxul natural de osmoză. Osmoza este un proces natural care are loc în multe membrane din corpul vostru. Apa poate trece prin membrană, dar sărurile nu pot. Dacă concentrațiile de săruri de pe ambele părți ale unei membrane sunt diferite, apa va curge prin membrană din partea cu concentrația de sare mai mică în partea cu concentrația mai mare de sare. Aceasta creează presiune pe partea cu concentrația mai mare. Osmoza inversă este un proces care creează presiune asupra unei soluții de apă cu sare sau contaminanți, forțând apa pură prin membrana unde este colectată pentru utilizare. Deoarece apa este forțată prin membrană în direcția opusă celei pe care o va curge sub osmoză normală, procesul se numește OSMOZĂ INVERSĂ sau RO pe scurt.
2. Care este diferența dintre RO si un filtru obișnuit?
Există două diferențe majore:
Filtrele de apă obișnuite filtrează murdăria și particulele de sediment din apă până la aproximativ un micron, dar nu elimină substanțele chimice dizolvate. Osmoza inversă utilizează o membrană polimerică care se filtrează până la nivelul molecular, eliminând substanțele chimice dizolvate și sărurile pe care un filtru obișnuit nu le poate elimina.
Cu un filtru obișnuit, toată apa curge prin filtru, iar particulele se colectează în filtru sau pe suprafața sa, eventual colmatând filtrul. În filtrarea RO, toată apa care intră in carcasa membranei curge pe suprafața membranei. Apa curată trece prin membrană in timp ce o parte din apa de alimentare rămasă trece de-a lungul suprafeței membranei, se spală impuritățile de pe suprafața membranei și se scurge spre canalizare. Aceasta menține suprafața membranei RO în mod continuu fără contaminanți. Aceast mod de lucru prelungește foarte mult durata de viață a membranei RO și asigură puritatea apei filtrată.
3. Cum este fabricată membrana si cum funcționează?
Membrana este realizată dintr-o peliculă foarte subțire (care face separarea efectivă a filtrului) încorporată pe o foaie de susținere stratificată. (Un fel de foaie subțire de placaj, cu un furnir foarte subțire) Această configurație este cunoscută sub numele de „Thin Film Composite” sau membrana TFC. Membrana este rulată într-o configurație spirală în jurul unui tub de plastic, iar apa pură curge spre tubul central în care este colectată. Apa cu contaminanți trece de-a lungul suprafeței membranei și iese din capătul tubului membranei în canalul de scurgere.
Pentru a intelege mai bine puteti accesa sursa următoare – https://www.youtube.com/watch?v=RAQ0BmLBtzc
4. Ce contaminanți elimină osmoza inversă?
Membrana RO va elimina cel puțin 96% din contaminanții organici și substanțele chimice din apă. Acestea includ: Pesticide și erbicide, cum ar fi DBCP; produse chimice industriale cum ar fi PCB-uri, THM-uri, TCE; metale grele cum ar fi plumbul, cuprul, zincul, arsenicul; nitrați și alte organice etc.
PCB – http://grants.ulbsibiu.ro/sidpop/ro/informatii-utile/bifenili-policlorurati-pcb/index.html
Lista contaminanti
5. Câtă apă produce un sistem de filtrare prin osmoza iversă?
Cu o membrană standard, de 50 GPD (galon pe zi, 1 galon = 3.78 litri), si la o presiune de alimentare de 3.3 Bari și o temperatură a apei de 25°C , sistemul va produce cel puțin 50 de galoane de apă potabilă pe zi. Utilizarea unui sistem cu o pompă booster va crește presiunea de pe membrană la peste 5.3 Bari, dând o cantitate de apă mai mare cu 50% și o mai bună îndepărtare a contaminantilor. În general, ar trebui să dureze mai puțin de o jumătate de oră (20 de minute cu o pompă de rapel) pentru a colecta un galon de apă potabilă în rezervorul de stocare.
Dacă se doreste o producție mai mare, se poate utiliza o membrană de 75 GPD sau 100 GPD.
6. Factorii ce pot influența cantitatea si calitatea apei produsa de RO
PRESIUNE. Cu cât este mai mare presiunea apei, cu atât este mai mare cantitatea și mai bună calitatea apei produse. Presiunea apei de peste 4 Bari este ideală pentru sistemele fără pompă booster. Utilizarea unui sistem cu o pompă booster Puricom va asigura că presiunea apei pe membrană rămâne în permanență peste 4 Bari.
TEMPERATURA. 25°C este temperatura ideală a apei pentru RO. Dacă temperatura apei este sub 4 °C, producția de RO va fi de aproximativ jumătate față de cea a apei la 25 °C. Temperatura maximă recomandată pentru apă este de 35 °C pentru a evita deteriorarea membranei.
TOTAL SOLIDE DIZOLVATE (TDS). În general, TDS din apa de la robinet / alimentare va fi sub 500 ppm. (părți per milion) Dacă TDS este cu mult peste acest nivel, cantitatea de apă produsă va scădea. Deoarece cantitatea de contaminanți eliminați este un procent din apa de alimentare, o apă de alimentare cu TDS mai mare va da, de asemenea, o apă mai mare de produs TDS. Dacă nivelul de TDS din apa de admisie este prea mare, volumul și calitatea apei pot fi îmbunătățite prin creșterea presiunii pe membrană cu ajutorul unei pompe de ridicare a presiunii.
MEMBRANĂ. Diferitele membrane sunt concepute pentru respingeri diferite ale contaminanților, viteze de producție și rezistență la deteriorarea chimică. Puricom poate furniza membrana adecvată pentru condițiile de alimentare cu apă și necesitățile de filtrare.
7. Cât de des ar trebui sa schimb filtrele si membrana RO?
Depinde de calitatea locală a apei. Timpul de schimbare pentru toate filtrele și membrana RO poate fi reglat pentru a satisface condițiile locale de apă. În general, pentru apă cu sub 300 ppm TDS, se pot respecta următoarele reguli:
Pre-filtru PP5u: la fiecare 3 luni
Carbon: la fiecare 6 luni. (Notă: Este important să schimbați acest cartuș la fiecare 6 luni pentru a împiedica formarea de clor în forma de apă care alimentează membrana.)
Sediment PP 1u sau CTO: la fiecare 9 luni
Membrana RO: la fiecare 2 ani
Post carbon: la fiecare 12 luni
Remineralizarea: la fiecare 6-12 luni in funcție de numărul de utilizatori
Pentru apa cu TDS mai mare, filtrele trebuie schimbate mai des.